Thursday, October 20, 2011

Liverpool

Tento víkend, stejně jako dva předchozí, jsem využila k poznávání Anglie. Tentokrát jsme se vypravili do Liverpoolu, města vzdáleného asi hodinu cesty busem od Manchesteru, které je nejvíce spojované se skupinou Beatles (to poznáte téměř na každém kroku).
Jelikož nás na výlet vyrazilo 11 (z toho 5 holek z Česka!), rozhodli jsme se, že si ráno vezmeme taxi na Coach station v Manchesteru. Věděla jsem, že na autobusy se moc spoléhat nedá, ale myslela, že taxíky jsou v pohodě (už vím, že nejsou). V sobotu večer jsme si na 9 ráno zarezervovali dvě taxi, samozřejmě ráno přijel jen jeden (s 15 minutovým zpožděním) a ten druhý se asi nějak zapomněl po cestě. Naštěstí pro nás stihly přijet jiné taxíky, tak jsme se na Coach station dostali celkem včas.

V Liverpoolu jsme nejdříve zamířili do centra, ale jelikož každého zajímalo něco jiného, rozdělili jsme se do menších skupinek a chodili jsme zvlášť. Liverpool ovšem není nijak velký, takže jsme se stejně všichni navzájem několikrát potkali.
Já jsem se Stine a Tess vyrazila přes centrum do Albert Dock, asi nejznámějšího doku v Liverpoolu (btw. Liverpoolské pobřeží bylo vyhlášeno památkou UNESCO). Je to rozsáhlý komplex, kde se nachází Musem of Liverpool, Maritime Museum, Tate Liverpool a spousta malých obchůdků a stylových anglických restaurací. Všude kolem je taky spousta Superlambananas - místní úchylka, různě pomalované velké sochy, asi nějaký mix ovce a banánu :D Je to tady asi docela oblíbené, jelikož Superlambananas jsou i v muzeu a taky si je můžete koupit v obchodě se suvenýry (asi deseti centimetrová zmenšenina za úžasných 35₤).
Poté jsme zamířili přes Čínskou čtvrť (kde kromě Čínské brány není nic zajímavého :D) do Liverpool Cathedral. Je to opravdu monumentální stavba (prý má jednu z nejdelších chrámových lodí), její věž jde vidět snad z každé části Liverpoolu. Katedrálu jsme si prohlédli i uvnitř, to mě ještě více nadchlo, vypadalo to úplně úžasně, honosně. Dojem akorát narušovala kavárna a obchod se suvenýry přímo v katedrále.
S holkama jsme usoudily, že už jsme toho ve městě viděly dost, takže jsme ještě ochutnaly tradiční doughnut a klasicky jsme se vydaly na nákupy. Opět jsem byla příjemně překvapená, jelikož obchody nebyly tak narvané jako v Manchesteru, takže se dalo v klidu nakupovat (a výběr byl opravdu veliký).
I když jsem po celodenním výletu byla celkem unavená, ještě jsme měli v plánu další akci. Náš španělský spolubydlící Manu slavil narozeniny (teprve dvacáté :D), takže jsme koupili dort, vyzdobili jídelnu a udělali jsme mu (snad) pěkné narozeninové překvapení.  Ty vytrvalejší z nás (já samozřejmě taky :D) vyrazili ještě na pokračování narozeninové party do clubu v Manchesteru.
Takže celý den byl opět úžasný a dokonce ani nepršelo!




No comments:

Post a Comment