Thursday, December 1, 2011

Všichni chtějí do Manchesteru!

Jen co ve čtvrtek odjela Gréta, v pátek jsem se už chystala na letiště vyzvednout rodiče a ségru. Jelikož mamka se létaní vždycky strašně bála, docela jsem se divila, že se odvážila dojet až do Anglie (ale co by kvůli mně neudělala, že :D). Naštěstí se na letišti neztratili a všechno proběhlo v pohodě, i když mamce a ségře se ten let moc nelíbil, ale zvládly to. Z letiště jsme se vypravili přímo do Manchesteru, kde měli rodiče zamluvený hotel, takže jsem je ubytovala (s jejich anglickou slovní zásobou, která obsahuje „Hi“, „Bye“, „Thank you“ by to asi moc nezvládali :D). A po večeři se jelo ke mně na koleje, kde jsme zase ubytovali ségru. 
Na další tři dny jsme už měla připravený náročnější plán. Hned v sobotu nás čekal výlet do Liverpoolu. Měli jsme podobnou trasu, jako když jsem tam byla poprvé (viz http://erasmus-uk.blogspot.com/2011/10/liverpool.html). Takže jsme si prošli přístav, muzeum, katedrálu, samozřejmě jsme nezapomněli na nákupy (kvůli tomu sem taky ségra jela :D) a náročný den jsme zakončili v kavárně. Do Manchesteru jsme dorazili až kolem 7, takže jsme rodiče poslali zpátky na hotel a my jsme s Verčou a dalšíma spolubydlícíma vyrazili do clubu 5th Avenue, aby si taky užila noční život v Anglii.
Naštěstí jsme se v noci vrátili docela brzo, takže jsme byli ready na další část výletu. V neděli jsme vyrazili nejdřív obhlédnout moji univerzitu a odtud nám jel bus do Media City UK, nové části Salfordu. Jelikož jedna zastávka byla dočasně uzavřená, tak jsme dalších 45 minut hledali další zastávku a čekali na správný bus, který má správně jezdit každých 10 minut! Naštěstí jsme se do Media city dostali celkem včas, všechno jsme si prošli, vyfotili a ještě taky jsme obhlédly stadion Manchester United.
Pondělí bylo věnované Manchesteru, takže jsme pochodili centrum a nějaké ty památky (soudy, John Rylands Library, radnici s náměstím a katedrálu). V tu dobu se zrovna všude chystaly vánoční trhy, škoda, že naši nedojeli o týden později. Teď už to tu vypadá úplně jinak, vánoční dekorace, stromky, hudba a nazdobené stánky, kde koupíte vše na co si vzpomenete, od čajů, čokolády, přes pivo, víno, sýry, klobásy a různé druhy jídla a zahraničních specialit, a taky všelijaké vánoční dekorace, oblečení, bižuterii atd. Po prohlídce města jsme se zamířili do Red Hot Buffetu, kde se za 8₤ tak moc najíte, až to není pěkné :D. Stejně jako Gréta minule, tak i mamka to vyhodnotila jako nejlepší zážitek z Manchesteru! Po víc jak dvou hodinách přežírání tradičně následovali nákupy a večer jsme pak zakončili v anglické hospodě. V úterý čekala rodiče a ségru cesta dom, letadlo odlétalo už v 7 ráno, takže vstávání ve 4 nebylo nic příjemného. Ale i tak se to zvládlo a doufám, že si to tady se mnou pořádně užili!

Týden po tom, co odjeli naši se ségrou, mě čekala další, tentokrát už poslední návštěva - Ondra. Mezitím jsme se samozřejmě poctivě učila a připravovala na psaní další eseje..:D Pro Ondru to byl taky první let, ale na rozdíl od mamky a ségry, jemu se let hodně líbil. Z letiště jsme tentokrát zamířili hnedka do školy, kde nás čekala přednáška z předmětu Constructing Guilt and Innocence. Potěšilo mě, že stejně jako posledně Grétu, i jeho předmět zaujal. Program na následující dny byl podobný jako vždycky. Ve středu jsme vyrazili do Media City UK a na Stadion Manchester United a v pátek do Manchesteru. Tam jsme to pochodili podobně jako s našima, takže památky (stihli jsme i People´s History Museum, které bylo fakt zajímavě a hodně interaktivní), Red Hot Buffet (opět velká spokojenost s jídlem :D) a nákupy. 
Mezitím jsme ve čtvrtek vyrazili na celý den do Birminghamu, kde v tuto dobu stejně jako v Manchesteru dominují vánoční trhy, i když v Birminghamu je to asi větší extrém. Hlavní náměstí Victoria Square je přeplněno stánky, různými světýlky, dekoracemi (někdy hodně kýčovité) a hlavně lidmi. My jsme si teda prošli náměstí, radnici, katedrálu a navštívili jsme Art Gallery. V Birminghamu zas tak moc zajímavých památek není, ale za to tam je asi největší nákupní centrum, které jsem kdy viděla. Velký komplex, který má několik navzájem propojených budov, plných obchodů, kaváren a restaurací, tam si dal v pohodě strávit celý den. V pátek před odjezdem jsme výlet zakončili v TigerTiger, aby mohl Ondra obhlédnout „vystrojené“ anglické holky (některé opět nezklamaly :D).
Jak to tak vypadá, všechny moje návštěvy byly v Manchesteru spokojené, ani se nedivím, protože je to tady super! :D

No comments:

Post a Comment